Bagaimana Membina Website atau Laman Web

Ini adalah persoalan yang paling kerap saya terima dan saya percaya ramai diluar sana terutama yang baru dalam dunia internet ingin mengetahui jawapannya. Bagaimana membina website dan yang lebih penting adalah cara bina website yang paling mudah. Sewaktu saya mula membina laman web pertama saya sekitar 8 tahun lalu, ianya satu perjalanan yang agak sukar kerana saya tidak tahu dimana hendak bermula dan kurangnya panduan berbanding waktu sekarang ini.

Saya bermula dengan mempelajari coding html dan mempelajari bagaimana menggunakan software membina website seperti Dreamweaver, NVU dan sebagainya. Ianya suatu yang agak sukar namun kerana minat, saya teruskan juga. Tapi akhirnya saya rasa amat bersyukur kerana ilmu yang saya pelajari amat memberi manfaat kepada saya dan juga membantu ramai usahawan internet dimana saya hasilkan produk Pakej Lengkap Perniagaan Internet yang memberi tunjuk ajar bagaimana membina laman web perniagaan yang berjaya.

Dengan teknologi internet yang sentiasa perkembang, membina sebuah website tidaklah sesukar berbanding 8 tahun dahulu. Namun saya tidak katakan ianya terlalu mudah kerana anda perlu mempelajari serba sedikit perkara teknikal dan selok-belok pembinaan website ini dan perkara ini memerlukan sedikit masa dan kesabaran.

Baiklah, ada beberapa kaedah membina website yang akan saya kongsikan dengan anda:

 1. Menggunakan Software pembinaan website
  Terdapat berbagai software membina website dan antara yang popular adalah Dreamwaever, CoffeeCup, NVU dan Microsoft Frontpage.
  KebaikanMudah digunakan, dapat membina pelbagai jenis website dan rekabentuk, anda tentukan rekaan anda sendiri, dapat pelajari code pembinaan website
  Kelemahan – Agak sukar dipelajari, kos software yang agak mahal jika inginkan website yang serba canggih
 2. Menggunakan ‘Script’ atau software pada server
  ‘Script’ adalah software yang digunakan pada server untuk pelbagai aplikasi antaranya pembinaan website. Terdapat berbagai script pembinaan website dan antara yang paling popular adalah Joomla, Wordpress dan Drupal.
  Kebaikan – Mudah digunakan, tidak perlu software di komputer anda, boleh didapati percuma, kandungan boleh diupdate serta merta, pelbagai fungsi laman web terkini, dapat mengawal keseluruhan fungsi website
  KelemahanSukar untuk rekabentuk laman web sendiri dan hanya bergantung kepada template, perlu talian internet untuk kemaskini, perlu hosting atau server untuk beroperasi
 3. Menggunakan aplikasi pada website
  Dewasa ini terdapat banyak laman web yang menawarkan pakej pembinaan website samada percuma atau berbayar dimana mereka menyediakan sistem membina website secara online. Pengguna hanya perlu daftar dan login kedalam akaun mereka mula membina website dengan sistem yang disediakan.
  Antara website yang popular adalah Wix.com, Webs.com, Weebly.com, Webnode.com dan Yola.com
  Kebaikan - Mudah digunakan, tidak perlu software di komputer anda, boleh didapati percuma, kandungan boleh diupdate serta merta, pelbagai fungsi laman web terkini
  Kelemahan – Walaupun sebahagiannya percuma anda hanya mendapat subdomain dan bayaran dikenakan untuk upgrade, design kebiasaannya bergantung kepada template

Saya telah menggunakan kesemua kaedah ini untuk membina website saya sebelum ini dan pada pendapat saya setiap kaedah mempunyai kelebihan dan juga kelemahan yang tersendiri bergantung kepada kegunaan individu. Sekiranya anda ingin menjadi web designer maka pilihan no 1 adalah kemestian kerana anda dapat membina pelbagai rekabentuk website mengikut kreativiti anda tanpa batasan.

Sekiranya anda inginkan sebuah laman web yang mudah dan dalam masa yang sama mempunyai kawalan segala aspek laman web anda maka pilihan no 2 adalah yang terbaik. Namun kaedah ini memerlukan anda mengetahui asas nama domain, hosting, pemasangan script dan pengendalian website.

Dan yang akhir sekiranya anda mahukan website yang mudah tanpa perlu memikirkan soal teknikal seperti domain, hosting, pemasangan script dan sebagainya, maka pilihan no 3 adalah yang terbaik untuk anda. Sekiranya anda memilih kaedah ini, dinasihatkan anda melihat atau mengkaji kos upgrade yang disediakan. Kebiasaannya anda boleh dapati kos ini pada bahagian ‘Pricing’. Pastikan kos upgrade ini tidak membebankan atau mengikut kemampuan anda.

Incoming search terms:

 • https://www monakas com/laman-web/bagaimana-membina-website-atau-laman-web/

Related posts:

Tips Memilih Nama Domain Untuk Perniagaan
Panduan Membeli Nama Domain Untuk Laman Web
Panduan Membeli/Memilih Web Hosting
Bagaimana Membina Website atau Laman Web
3 votes, 4.67 avg. rating (94% score)

No comments.

Leave a Reply


− four = 3